Habiskan waktu

Semalam setelah selesai segalanya, aku termenung. Terfikir nak buat apa lagi. Dah uruskan mak. Dah bagi makan dan makan ubat, so that mak rehat sambil baring tengok tv. Memang aktiviti mak dah tak banyak selain dari ngaji di setiap waktu terluang kalau tak nak tengok tv. And semalam as usual my turn untuk jaga mak dan aku cam dah tak kisah ja, tak berkira sangat pasal turn-turn ni. Ada saja kesempatan di luar kesibukan yang aku alami, aku akan luangkan waktu dengan mak. Sembang dan bercerita. So semalam setelah segalanya selesai, aku jengah ke dapur. Buka peti sejuk tengok ada butter dan cream cheese. Tiba-tiba tekak meronta nak makan cake. Tak kan aku nak berkejar ke SR pulakkan, jadinya bila lihat bahan-bahan yang ada, aku pun ambil keputusan untuk proceed dan hasilnya....





Tadaaaaaa





Aku sertakan bahannya:

250 g Cream Cheese
250g Mentega
180g Gula halus
6 biji Telur
180g Tepung gandum biasa
1 sudu teh Baking powder
Sebungkus biskut keju masin brand Julie
Pewarna kuning
Coklat emulco

Cara-cara: Pukul mentega, cream cheese & gula sehingga kembang. Masukkan telur satu persatu & pukul lagi sehingga sebati. Ayak tepung gaul dn baking powder. Masukkan ke dlm adunan tadi sedikit2 sambil di gaul sehingga sebati. Bahagi adunan kpd 2 bahagian & warnakan each dgn kuning & satu lagi dgn coklat emulco. Lapik tin dgn kertas & di lengser dgn minyak/mentega. Ratakan 2 senduk bhn kuning & susun biskut di atas nya. Kukus 10 minit. Lapiskan dgn lapisan coklat & kukus 10 minit. Ulang proses ini sehingga habis. Akhir sekali kukus selama lebih kurang 30-60 minit utk pastikan kek benar2 masak. Ingat, susun biskut hanya atas lapisan kuning. SELAMAT MENCUBA..... rugi kalau tak cuba... Nampak susah tapi boleh siap melapis dlm sejam lebih sahaja.

1 Ulasan:

  CT

October 22, 2010 at 4:51 PM

Rajinnya ...sedap tu...kat mana beli cream cheese?