Bekal aku...

Untuk tengahari ni aku bawak lunch aku sendiri. Juadah yang aku terasa nak jamah. Jadi petang semalam pas balik dari office, aku singgah di kedai. Sambar ikan, bunga kantan, daun kesum. Erm apa lagi ekk... rasanya tak ada apa. Balik umah aku gebek apa yang ada dalam peti ais. Ya Allah huakbar, asam keping tak adalah pulak... camne aku boleh tak ingat... bendi pun tak ada... yang ada buat tomat yang memang jadi stok aku buat kudap-kudap bila kehabisan buah-buahan. Aku tanya Yana, selamba jer minah tu cakap, rumah kita bukan stok asam kepinglah... asam jawa adalah. Erm boleh ke... aku menung kejap, hasilnya akan memasam juga kan... kira bolehlah... pastu aku jengah ke rumah sebelah, ke pokok belimbing buluh... heheheheh ada buah... erm rembat ajelah... tapi woi sopanlah sikit. Bagi salam dan minta izin kat tuan tanah yang aci menumpang gak tu. Lepas berbalas pantun soalan, akhirnya seplastik belimbing buluh adik Abang Zack hulurkan kat aku, sempat lagi pesan, jangan lupa anta semangkuk... ceh! mangkuk syiar punya mamat... kirim salamlah aku nak bagi sebab aku nak buat pun cukup-cukup untuk aku bawak pi office jer... hahahahah kijamkan aku... lantaklah... serbia sekejap....

Pagi tadi lepas aku goreng cekodok bilis berkucai, aku start misi aku... tumbuk cabai, campur sikit bawang kecik, kunyit than masuk dalam periuk. Tambah air dan tenggek atas dapur. Tunggu sampai mendidih, masukkan bunga kantan, daun kesum, dan belimbing buluh, [sepatutnya aku masukan sama daun kunyit dan serai, tapi sebab tak ada, aku abaikan...] setelah menggelegak, masukkan ikan dan garam serta gula... hahahhaha siaplah aku punya Pindang Ikan... berdating dengan sayur yang aku campur dengan balance daging merah depa semalam lawan nasi putih.... okey lah kan....