From M.E to Malaysia


"Panas sangat kat sini. Telinga I menggelupas. Kulit muka pun dah macam kering. Bibir dah mula pecah-pecah. Dah bergelen-gelen air I minum tiap hari. Badan I rasa lesu. Petang tadi, I pi farmasi cari losyen dan lip gloss." pengaduan yang diluahkan dah menarik segaris senyum memarking di pinggir bibirku. Tak dapat membayangkan dia dengan losyen dan lip gloss. Namun tercetus juga rasa belas di hati mendengar apa yang diluahkan. Iyelah, sedangkan panas di sini pun adakalanya tak tertanggung dek tubuh kita, inikan pula di Middle East, lebih-lebih lagi sekarang ni musim summer. Panasnya dah sah-sah berganda-ganda. "Erm kalau dah camtu panasnya, bawaklah payung bila keluar untuk lindung diri. Kalau dapat cari barli di sana, rebus than minum airnya. Barli boleh menyejukkan kepanasan dalam tubuh. Kalau ada gula batu lagi bagus. Rebus sekali. Jangan terus mandi bila balik dari luar rumah. Biar badan sejuk dulu. Takut nanti panas masuk ke dalam. Lagi susah. Dah lah you sorang-sorang di sana. Apa-apa jadi payah pulak nanti." Seungkap nasihat ku berikan dengan ikhlas. Faham dengan apa yang dirasanya tika ini. Berada sendirian di negara asing pasti membuatkan dirinya digelangi keperbagaian rasa. Dia sekadar membisu. Tidak dapat ku canai apa yang ada di mindanya tika itu. Menyesalkah dia... erm rasanya tidak kerana dia bukanlah seorang yang mudah mengalah dengan cabaran dan tidak pernah menyesal dengan keputusan yang telah di ambilnya. "So, bagaimana suasana di tempat kerja baru?" tanyaku bila situasi beku bagai menyelubungi kami. "Semuanya okey. Boss I baik. Rakan sekerja pun berbagai bangsa. Teringat waktu I belajar di UIA dulu. Tadi I masak. I buat sayur campur, telur dadar dan sambal ikan tuna. Rasa dah muak asyik pekena briyani jer. Malam ni I nak makan nasi putih. Lepas ni I nak iron baju untuk ke office esok. Nak buat macamanakan. Kenalah berdikari bila dah duduk sendiri." Ceritanya lagi. Aku dah sengih. Dapat bayangkan bagaimana kelam-kabutnya dia dengan segala tugasan yang baru disampaikan. Tapi aku bangga justeru dia tetap berusaha. "Apa citer you sekarang? Tak nak update I expecially pasal penulisan you?" tanyanya penuh keterujaan. "Menghitung hari jam dan detik..." kami sama-sama gelak. Aku yakin dia faham dengan apa yang aku maksudkan. "I suka apa yang you hantar hari tu, like it so much. Very catchy. Janji dengan I you tak akan berhenti menulis and will continue with ur good effort. I nak buku you berada di setiap pesta buku dan bukan sekadar pesta buku but more than that. Remember, we define our own destiny. Remember again, no one will change our life except our ownself... we are the prople who make good changes to ourselves n society...we are the one and we are the best. Always have that belief in yourself. It's not meant to be arrogant coz you are not going to declare it to others, it's meant to motivate ourselves. Macam I ni lagi la, tempat baru, culture baru, serba serbi baru. Being alone here, tak de sapa nak support I emotionally by talking face to face, but i know i can go thru this adaptation process coz i believe in myself. Though kekadang terasa gabra sangat but I believe I can fly and everybody should believe that they can fly n touch the sky. I nak you ingat tu," seperti lazim panjang berjela motivasi yang dihulurkannya. Dia masih belum berubah dan aku berdoa Middle East tak akan mengubah dan mengambil dirinya. "InsyaAllah, Iakan ingat pesan you tu dan insyaAllah I tetap akan terus menulis selagi allah izinkan dan memberi ilham pada I. Apa-apa I akan update you key," tanpa sedar aku sudah menyimpul janji. Janji yang entah mampu entah tidak aku tunaikan. "Esok I keja, banyak lagi benda I kena buat such as converting my driving licence, opening bank account, preparing residence permit bla bla bla etc... Belum settle down in full but the progress is there. Hope i can get thru all these smoothly. Mir, I ngantuklah. I nak lelap sat. You take a very gook care key. Jaga kesihatan. Will chat with you next time yer," pintanya mengundur diri. Aku terdiam tapi akur jarak kami bukannya dekat. Pasti cuaca di sana memberi impak yang bukan sedikit buatnya dan tentu dia cepat letih. "You take care too. Jaga diri, jaga perilaku, jangan nakal-nakal. Nanti allah tak sayang dan hidup baik-baik. Assallamualaikum." Ya Tuhanku... pelihara dan lindungilah diri hamba-Mu itu dari segala kesukaran. Permudahkan urusannya Ya Allah