My 1st cheesecake

Aku ni nak kira fanatic dengan cheesecake erm rasanya tak juga, tapi aku tetap suka dan salah seorang penggemar bila tiba masa-masa tertentu. Last night keteringinan aku untuk menikmati kek ini tak daya dibendung. Tak boleh kata tunggulah esok, idaknya tekak aku ni mahu mengikut arahan. Tengok jam dah hampir pukul 09.00 malam. Mana nak cari kedai kek malam-malam buta. Ya tuhan… kenapalah jadi macam ni. Erm ni mesti virus di pejabat… Shiera beri coklat cheesecake yang dia buat. Sedap dan moist betul… disebabkan quantity yang diberikan hanyalah seorang sepotong, maka kami berempat tak boleh nak tolak m enolak. Kira tak ada can nak ambil lebihlah. Makan ala kadar ajalah kaedahnya. Jadinya malam semalam gelodak nafsu untuk menikmati membuatkan aku akhirnya nekad. Buka freezer tengok ada CheDa [Philadelphia cream cheese] yang aku beli dulu. Memang ada niat dan berhajat nak buat cheesecake sebenarnya, cuma keberanian tu belum ada. Aku teringat satu resepi ala-ala marble cheesecake yang cukup mudah. Cewah! Konon. Bahan-bahan untuk buat pun ada. Jadi aku pun buatlah. Ikut sebiji resepi ni tapi just separuh adunan sebab aku takut tak jadi, cuma CheDa sahaja aku habiskan. Hasilnya tak mengecewakan walaupun tak lah secun seperti mana gambar di bawah ni, cuma termanis sikit. Mungkin aku terlebih gunakan susu pekat. Apapun not bad, still boleh makan dan jangan tak percaya, aku mampu habiskan hampir separuh dari kek itu….




Pada sesiapa yang nak try, aku perturunkan resepinya.

SIMPLY SINFUL CHEESECAKE

Bahan untuk base
200 gram biskut digestive, dihancurkan
3 sudu besar mentega
2 sudu besar madu

Bahan untuk Cheesecake
500 gram kriim keju, dilembutkan
1 tin kecil (390 gram) susu pekat
3 biji telur
150 gram coklat masakan, cairkan cara double boil
1 sudu teh esen vanilla

Cara-caranya
Panaskan ketuhari pada suhu 150’C. Campurkan kesemua bahan untuk base dan tekan pada dasar loyang springform berukuran 9 inch. Bakar selama 10 minit dan ketepikan. Menggunakan mixer, pukul cream cheese sehingga kembang. Kemudian masukan susu pekat sambil dipukul sehingga ia sebati. Masukkan telur satu persatu dan esen vanilla. Pukul sebati. Bahagikan adunan cheesecake kepada dua bahagian. Satu bahagian dicampurkan dengan coklat masakan yang telah di double boil tadi dan gaul rata. Tuangkan adunan cheesecake coklat kedalam loyang diikuti dengan adunan cheesecake plain. Bakar selama 50 – 55 minit sehingga pertengahan cheesecake bergoyang-goyang tetapi tepi adunan telah set. Sejukkan selama 1 jam dan kemudian boleh disejukkan dalam peti sejuk selama 4 jam sebelum dihidangkan.